Веган чийзкейк с боровинки 4

Този веган чийзкейк с боровинки е четвъртият, който правя. Правила съм този, този и този. И уж имам една рецепта, накрая се оказва, че всичките са различни ???

Затова качвам и тази рецепта. Разликите не са големи, но все пак ги има.

Понеже тази торта я правих по поръчка на приятелка, изискванията бяха да няма шоколад (включително и бял), да няма кленов сироп, а вместо него мед и да има много плодове за украса! Обичам предизвикателствата и нямаше как да откажа.

Този чийзкейк е и най-големият досега. Формата е с а диаметър 26 см и като обем е доста голям. Ако ви трябва по-малка торта намалете всички продукти на половина.

Веган чийзкейк с боровинки 4:

Продукти за блат:

✔ 300 гр сурови орехи

✔ 3 с.л. брашно от рожков

✔ 300 гр паста от фурми (или пресни обезкостени фурми)

Продукти за крема:

✔ 470 гр накиснато и отцедено сурово кашу

✔ 200 гр кокосово масло, разтопено

✔ сокът на 1 лимон

✔ 2-3 щипки сол

✔ 200 гр мед, леко затоплен на водна баня

✔ 200 гр кокосов крем (тахан)

✔ 400 гр кокосова сметана от консерва (гъстата част)

✔ 150 гр кокосово подквасено мляко

Продукти за боровинковото сладко:

✔ 200 гр замразени (или пресни, но сега няма) черни боровинки

✔ 1-2 с.л. лимонов сок

✔ 1 к.л. агар-агар + малко водичка

✔ 2 с.л. мед накрая

Начин на приготвяне:

  1. Мелим орехите, заедно с рожковия в чопър/робот до фини трохи. Добавяме фурмите и мелим отново до лепкаво тесто.
  2. Разстиламе на дъното на форма за торта с падащо дъно и заравняваме хубаво, като притискаме и към стените, за да не изтече после крема. Прибираме в хладилника, докато правим крема.
  3. В мощен блендер слагаме кашуто (аз правих всичко на 2 пъти, разделих съставките на 2, защото блендерът ми не е много голям и достатъчно мощен), заедно с лимоновия сок, кокосово масло (разтопено) и мелим. После добавяме останалите съставки, предварително затоплени на водна баня в суха купа. Ако температурите на съставките не са близки, има опасност да се пресече крема. Блендираме отново до гладък крем. Изсипваме върху блата и правим втората част от крема по същия начин.
  4. Прибираме тортата първо в хладилник за поне 4-6 часа, след което във фризера за поне час, да стегне хубаво.
  5. Когато кремът е хубаво стегнал правим боровинковото сладко. В малка тенджерка слагаме боровинките и ги варим за 3-4 минути на среден котлон. Добавяме разтвореният в малко вода агар и варим още 1 минута. Сваляме от котлона, охлаждаме леко на водна баня боровинките, като бъркаме с шпатула, и добавяме меда. Внимаваме да не стане студено сладкото, защото ще стегне твърде рано от агара.
  6. Изсипваме върху крема все още леко топлото сладко и украсяваме с плодове по избор. Аз заложих на ягоди и боровинки, и малко теменужки за разкош.

Да ви е сладко и споделено!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия