Веган торта с бял шоколад

Тази веган торта с бял шоколад спретнахме набързо с голямата ми дъщеря в петък вечер. В събота беше именния ми ден и исках да почерпя най-близките ми с нещо вкусно, бързо и лесно. Какво по-бързо от една сурова веган шоколадова торта! Прави се за половин час и после стяга в хладилника цяла нощ. На другия ден я украсяваме и готово!

Използвах два вида шоколад – бял и розов с ягоди. Белият е с кокосова захар, та не е съвсем бял, да не кажа хич – по-скоро е с карамелен цвят и вкус. Обожавам го! А розовият е с нерафинирана тръстикова захар и сушени ягоди. Много ароматен и вкусен.

Веган торта с бял шоколад:

Продукти за блат:

? 150 гр сурови орехи

? 150 гр паста от фурми (или пресни обезкостени фурми)

Продукти за крема:

? 400 гр кокосово мляко (поне 17%)

? 200 гр бял веган шоколад на калети

? 200 гр розов веган шоколад на калети

Начин на приготвяне:

  1. Мелим орехите в чопър/робот или на ръка с мелачка за ядки. Добавяме пастата от фурми към смлените ядки и блендираме до лепкаво тесто. Или месим на ръка до поемане на всички смлени орехи.
  2. Разстиламе на дъното на форма за торта с падащо дъно и заравняваме хубаво блата. Прибираме в хладилника, докато направим крема. На водна баня разтопяваме половината кокосово мляко с единия шоколад. В друга купичка на водна баня разтапяме останалото мляко с другия шоколад. Бъркаме хубаво до хомогенен крем.
  3. Изсипваме единия ганаш върху блата.
  4. Втория ганаш изсипваме на тънка струйка спираловидно. В клечка за зъби или дървен шиш правим прави линии от периферията към центъра и обратно от центъра към стените на формата за торта. Става картинка като мрежа на паяк. Прибираме внимателно в хладилника без да клатим тортата, за да запази картинката си и оставяме да стегне за поне 6-8 часа, най-добре за една нощ.
  5. На другия ден махаме ринга на формата за торта и украсяваме по желание.

Да ви е сладко и благо на душата и небцето!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия