Веган морковена торта

Тази веган морковена торта се върти от много време в главата ми. Най-после ѝ дойде времето. Че даже взе че стана вкусна! И се изяде на един дъх. Хареса се от най-малкото (на година и 11 месеца), до най-големите – мама и тати.

Това беше тортата за тазгодишния празник Сирни Заговезни. Но я изядохме още вчера ??? Преценихме, че днес ще има достатъчно храна на трапезата и си я хапнахме със следобедното кафе (а някои си я хапнахме без кафе ??? ).

Сирни Заговезни е един от много любимите ми празници. Времето за искане и даване на прошка е много специално. Когато се помирим с най-близките си (в това число и самите себе си), сякаш ни поникват крила. Олекваме и имаме сили за нови смели начинания. Също като да получим благословия. Затова ценете тези мигови с любимите си хора, защото не знаем колко време ни е дадено с тях на тази земя. Всички се надяваме да е повече, да е време, изпълнено с любов и споделеност, но често ежедневието ни поднася разделеност, страх и желание за свиване, вместо за растеж, смелост и заедност.

Храната събира хората. А хубавата и качествена храна, сготвена в уюта на дома, ни носи не само споделеност и ситост, а и храна за душата. А каква по-хубава храна за душата от сладка и вкусна торта. С изцяло натурални съставки, постна, подсладена с плодове и мед. Каквато е днешната ми рецепта. Моята версия на веган морковена торта.

Веган морковена торта ?:

Продукти за блат:

✔️ 200 гр настъргани на ситно моркови ???

✔️ 150 гр соево (или ядково) подквасено мляко

✔️ 1 ч.л. сода ( или бакпулвер)

✔️ 120 гр паста от фурми (или пресни фурми)

✔️ 80 гр сурови орехи

✔️ 50 гр стафиди

✔️ 1 ч.л. канела

✔️ 3 с.л. кокосово масло

✔️ по равно бяло и пълнозърнесто брашно от спелта ( общо около 150 грама)

Продукти за крем:

✔️ 120 гр накиснато и отцедено сурово кашу

✔️ 40 гр бял веган шоколад с кокосова захар ( може да се замени с още 30 гр какаово масло )

✔️ 30 гр какаово масло

✔️ 30 гр кокосово масло

✔️ 400 гр кокосова сметана (за разбиване, whipping cream) или твърдата част на кокосова сметана от консерва

✔️ 2 с.л. мед

Начин на приготвяне:

  1. В кухненски робот ( чопър ) смиламе орехите с канелата. Към вече смлените ядки добавяме стафидите и фурмите и мелим до хомогенност. Добавяме млякото с погасената в него сода и отново блендираме до гладък крем.
  2. В купа настъргваме морковите. Към тях добавяме сместа от робота, разтопеното кокосово масло и разбъркваме хубаво. Постепенно добавяме брашното. Достраша ме да пробвам само с пълнозърнесто брашно от спелта, затова добавих по равно и бяло. Но следващия път със сигурност ще пропусна бялото. Брашното е до гъста кексова консистенция. На мен ми глътна около 150 гр някъде.
  3. Разпределяме сместа в две форми за торта с диаметър 18/20 см и печем на 170 градуса с вентилатор за 30-35 минути. Проверяваме с клечка за зъби дали е готово, не трябва да залепва.
  4. Охлаждаме хубаво блатовете. През това време си приготвяме крема. Предварително сме накиснали за поне 2 часа кашуто. Отцеждаме го и го блендираме заедно с разтопените масла. Накрая добавяме и меда и отново блендираме до гладък крем. Охлаждаме хубаво сместа, но не за дълго в хладилник, за да не стегне прекалено много. Най-добре на стайна температура.
  5. В купа разбиваме кокосовата сметана, добре охладена предварително. Оставяме на стайна температура. Когато двете смеси уеднаквят температурата си ги смесваме внимателно с миксер на слаба степен. Аз избързах и ми се пресече. Преди да успея да се обезсърча реших да пробвам да прикрия щетите с пасатора. Получи се! Е, не стана така пухкав крема, както ако беше разбитата сметана с миксер, но поне стана гладък и стегна хубаво. Отделяме си част от крема и го прибираме в пош с шприц за украса на другия ден. Прибираме поша в хладилника.
  6. Във форма за торта ( или регулиращ се ринг ) редуваме блат – крем – блат – крем и прибираме в хладилника за поне 6-8 часа.
  7. На другия ден украсяваме тортата по желание (аз заложих на лесни цветенца с шприца) и понеже нямах мини морковчета или такива от захарно тесто ( защото не ползват такива неща ), заложих на филиран с белачка морков. Скучно, но поне подсказва, че тортата е с моркови ???

Да ви е сладко, споделено и простено!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия