Сурови бонбони с топинг

Тези сурови бонбони се родиха след краха на една торта.

Повече от две седмици не бях правила торта (толкова дълго май не бях пропускала скоро) след рождения ден на Блага, имах нужда от почивка. И от правене, и от ядене на торти. Е, починах си добре и след като мъжът ми няколко дни пита – „Няма ли да има торта?“, реших че е време.Време за експеримент. От близо 2 месеца имам в шкафа си еритритол на прах, био, здравословен, не вдига кръвната захар…бла, бла, бла! Пълна гадост! Повече не близвам такава гадост. Предпочитам да ям захар пред това. Имало защо да избягвам да го пробвам.

С такъв мерак снимах тортата, с планове да я споделя тук, но след като изядох едно парче и ми стана лошо и ми падна енергията, не само че не споделям тортата (и рецептата), ами я запратих към кофата за боклук. С леко свито сърце, защото похабих над 200 гр истински суров бял и кафяв шоколад, направен с био съставки, без захар (което в случая не беше плюс). Но тук поговорката: „Пениш се, не пениш, ке те ям, пари съм давала“ нямаше място.

Дори синът ми, който яде всичко, приготвено от мен, дойде притеснен да ми каже, че не му харесала много тортата, да не се обиждам. Като му казах, че и на мен ми е гадна се успокои ?

Та, запратих тортата към кофата за боклук, но реших да спася блата, който беше само от орехи, фурми и какао. Изстъргах крема хубаво от блата и с последния направих 15-на малки топчета (имам силиконова форма за шоколадови бонбони, нея ползвах). Тук е моментът да кажа, че моите станаха само 15, защото около 1/3 от тортата липсваше (4 парчета) в опити да ги ядем. Т.е. с долу описаните продукти ще станат около 20-25 бонбона, зависи от размера им.

Сурови бонбони с топинг:

Продукти:

☑ 100гр орехи

☑ 100гр пресни фурми

☑ 1 с.л. какао на прах

За топинга:

☑ 100гр пресни фурми, белени и обезкостени

☑ 1 с.л. фъстъчено масло

☑ 1 с.л. слънчогледов тахан

☑ 100гр кокосово мляко(от кенче)

☑ 1 с.л. какао на прах

Начин на приготвяне:

1. Смиламе първо орехите с какаото в чопър. После добавяме фурмите и мелим до лепкава смес.

2. Оформяме топчета или пълним форма за бонбони и прибираме във фризера да стегнат, за да се извадят по-лесно без да се смачкват.

3. В същия чопър без да го мием слагаме всички съставки за топинга и мелим до хомогенност.

4. Прибираме в хладилник за няколко часа или във фризер за 30-40 минути.

5. Вадим бонбоните от формата. Пълним топинга в мини шприц или пош и оформяме шапки на бонбоните.

Да ви е сладко!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия