Сурови барчета

Тези сурови барчета бяха една бърза импровозация за следобедна закуска вчера. Има още 3 бр, а мина само ден ?. Ще трябва да правя нови за утре. Хубавото е, че стават наистина бързо и лесно. Само малко време трябва да стегнат.

А вие обичате ли сурови барчета? На пазара вече има много голям избор, чак да се чуди човек кое да избере. Аз си имам 1-2 любими марки, но предпочитам да си направя сама, за да знам какво има вътре, а и мога да си направя по-голямо количество за същите пари. А и има още 4 гърла вкъщи, ако трябва да купя за всички няма да ми излезе сметката ?

Реших да направя моите сурови барчета протеинови, за да са с по-балансиран състав. Не харесвам протеиновите купешки барчета, много са сухи и стипчиви. Моите станаха много мекички, сладки и въобще не се усеща протеинът. А ето и рецептата:

Сурови барчета:

Продукти:

? 200 гр сурови орехи

? 40 гр конопени семена

? 40 гр белени сурови тиквени семки

? 2 с.л. какао на прах

? 2 с.л. конопен протеин

? 200 гр сурови фурми или паста от фурми

Продукти за карамеления слой:

? 2 с.л. тахан по избор (аз ползвах орехов)

? 2 с.л. мед (или друг течен подсладител – агаве, кленов сироп. кокосов сироп и др.)

Продукти за шоколадовия слой:

? 50 гр какаово масло

? 50 гр кокосов крем (тахан)

? 3 с.л. кокосово сухо мляко (може и твърдата част от консерва кокосово мляко/сметана)

? 2 с.л. мед

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме ядките, семената, какаото и протеина в чопър/кухненски робот. Мелим до фина смес. Добавяме изчистените фурми или пастата. Мелим до лепкаво тесто, което доомесваме с ръце на една топка.
  2. Оформяме топчета, ако искаме само бонбони. Аз направих и бонбони, и барчета.
  3. В правоъгълна силиконова форма (или в стъклена/пластмасова, покрита с прозрачно фолио) разстиламе на дъното и заравняваме хубаво.
  4. В чаша смесваме меда и тахана и разбъркваме до хомогенност. Сместа се сгъстява, а след хладилник още повече.
  5. Намазваме хубаво блата и прибираме във фризера за 20-30 минути.
  6. През това време на водна баня правим белия шоколадов ганаш. Смесваме маслото, кокосовия крем и ги разтопяваме с бъркане. Добавяме кокосовото сухо мляко, разбъркваме и накрая добавяме меда. Сместа става като пресечена от меда, но това да не ви плаши. След като стегне в хладилника става гладък и хубав бял шоколадов слой.
  7. Изсипваме белия шоколад върху стегналия карамел и разстиламе равномерно. Прибираме в хладилника за поне 6-8 часа, макар че ние нямахме толкова търпение и по-бързо ги хапнахме ?
  8. Обръщаме върху дъска за рязане след като и шоколадът е стегнал и режем на желани форми с остър голям нож. Съхраняваме в хладилника и хапваме с кеф!

Да ви е сладко!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия