Шоколадови яйца

Тези шоколадови яйца са идея на сина ми Пепи. Преди месец се появи ентусиазиран една сутрин и ми разказа как му е хрумнало да изпразним няколко яйца, да измием черупките и да ги напълним с шоколад и крем. После да ги обелим и да си имаме полезни шоколадови яйца. Трябва да кажа, че вече и аз бях обмисляла същото нещо, но не се бях активизарала да го направя. Пепи ми даде тласък да се пробвам.

Няма да ви лъжа, не е бързо и лесно, но си заслужава, заради децата. Може би няма да го пробвам пак (поне докато не си купя силиконова форма на полуяйца). Може би ще е една от онези рецепти, за които ще си кажете – много добре изглежда, но нямам толкова време ??? Защото този път продуктите са доста малко (само 5, плюс 2 подправки на прах), но за сметка на това е бавно и пипкаво изпълнението.

Шоколадови яйца:

Продукти:

? 3 яйца от свободни кокошки

? около 50 гр бял веган шоколад с кокосова захар

? около 50 гр черен шоколад с кокосова захар

? 1 к.л. куркума, 1 к.л. цвекло на прах (ако имате може и синя спирулина и/или матча)

? 150 гр кокосова сметана за разбиване

? 1 с.л. мед ( течен )

? 70 гр кокосов крем ( тахан )

? 50 гр бял веган шоколад

Начин на приготвяне:

  1. Пробиваме по една по-голяма дупка на дъното на всяко яйце с губерка и внимателно изваждаме вътрешността на яйцето. С яйцата правим някакво печиво или принцеси с яйце и сирене.
  2. Измиваме хубаво вътрешността на яйцата с разтръскващи движения и ги изсушаваме със сешоар или ако имаме време ги оставяме да изсъхнат за 1 ден.
  3. На водна баня разтопяваме белия шоколад и разделяме на 3 – в едната част добавяме розовата боичка (цвеклото), в другата куркумата, а третата оставяме бяла (то не е точно бяла, заради кокосовата захар. Ако ползвате бял шоколад с тръстикова захар ще е по-бял)
  4. Започваме да пълним яйцата с шоколада, редуваме и трите цвята. Като въртим хубаво, за да се разлее навсякъде шоколадът. Прибираме във фризер и през 10-20 секунди вадим и въртим, за да не се събере на едно място шоколадът (както стана при мен ? ). След като стегне хубаво шоколадът по същия начин наливаме и черения шоколад, разтопен на водна баня.
  5. В купа на водна баня правим крема – сметаната, кокосовия крем, меда и шоколада. Разбъркваме ги хубаво до гладък хомогенен крем.
  6. Започваме да пълним яйцата след като леко се охлади кремът. Или със спринцовка, или с малка лъжичка на тънка струйка. Оставяме по малко празно място в яйцата за малко шоколад на върха. Прибираме ги в хладилника и когато стегнат слагаме шоколад на върха.
  7. На другия ден внимателно белим яйцата ( става доста бавно ) и съхраняваме в хладилник. Разрязваме ги с остър горещ нож.

Пожелавам ви Светли и Щастливи празници! Бъдете здрави, обичани и споделени! И нека ви се падне най-здравото яйце! Само внимавайте това на противника да не е пълно с шоколад ?

Да ви е сладко! И внимавайте с козунаците!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия