Пюре от спанак, с яхния с челядинки и аспержи

Едно вкусно и лесно многослойно ястие, вдъхновено от Мария Жекова. Нейното беше пюре от коприва с яхния от челядинки отгоре. Моето е пюре от спанак, отгоре пюре от картоф, пюре от сладък картоф, яхния с челядинки, ориз и морков и най-отгоре задушени аспержи и сушени домати.

Децата не бяха особено очаровани, но си го хапнаха. С уговорката да не им правя пак скоро такова ?
На мен пък много ми хареса и пак бих яла. Скоро ?

Продукти за три порции:

– 300 гр спанак

– 3 големи или 6 средни картофа

– 1 сладък картоф

– 200 гр челядинки (или други гъби по избор)

– шепа ориз

– 1 морков

– 1 глава лук

– 2-3 скилидки чесън

– сол, черен пипер, червен пипер, копър и магданоз

– 1 връзка аспержи

– 9-10 сушени домата от буркан

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме две малки тенджерки с вода на котлоните да заврят. През това време мием и белим картофите и сладкия картоф. Когато водата заври слагаме нарязаните на кубчета картофи с малко сол и пипер, 1-2 скилидки чесън и клонка копър и магданоз. Варим двата вида картофи в различни съдове по около 10-12 минути.
  2. В тиган задушаваме една глава ситно нарязан лук, морков и 2-3 скилидки чесън в малко зехтин и вода. Добавяме добре почистените челядинки и ги задушаваме с лука. Добавяме малко гореща вода, сол и пипер и готвим 15 минути.
  3. В друг тиган (или в същия след яхнията) задушаваме добре измития и нарязан спанак с малко зехтин и вода за 2-3 минути. После го пасираме. По желание може да сложите мляко, сметана или сирене от кашу за веган вариант.
  4. Аспержите задушаваме за 2-3 минути в тиган или готвим на пара пак за толкова време. Овкусяваме със сол, пипер и малко лимонов сок и зехтин.Правим си сварените картофи на два вида пюре с преса за картофи, мляко (или ядково за веган вариант), сирене от кашу и хранителна мая.
  5. Сглобяваме чинията като на дъното слагаме пюрето от спанак, въху него на тънко подреждаме картофено пюре, отгоре пюре от сладък картоф, отгоре малък черпак от яхнията и украсяваме на върха с аспержи и сушени домати от буркан.

Да ви е сладко и споделено!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия