Постни курабийки

Тези постни курабийки бяха пълен експеримент, но от успешните! Забелязала съм, че когато съм на пости съм най-изобретателна. Най-много рецепти се раждат именно когато постя, или когато си правя прочистващ режим (житен или детокс).

От един месец съм на предизвикателство без захар и бяло брашно. И преди рядко ядях, но сега съвсем. Стремежът ми е да няма никакъв вид захар, но за момента не успявам всеки ден. Затова си позволявам мед, кокосова захар и кленов сироп. А в повечето дни са ми достатъчни плодовете и сушените плодове. Но шоколадът ми е много трудно да изключа. Затова си купувам с кокосова захар.

Тези постни курабийки спокойно можете да направите и без шоколад. Но той дава прекрасен завършек и допълнителна сладост. Все пак ако са за малко дете, пропуснете глазурата от шоколад.

Исках да създам рецепта без извлечени мазнини (кокосова, олио или зехтин), а само с цели съставки. Получи се! Нищо не им липсва. Таханът е достатъчно мазен и придава достатъчно текстура.

Постни курабийки:

Продукти:

  • 100 г кокосова захар
  • 50 г гореща вода
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. сода + лимонов сок за погасяване
  • 70 г сусамов тахан
  • 230 г пълнозърнесто брашно от спелта
  • 80 г черен шоколад с кокосова захар за глазура

Начин на приготвяне:

  1. В купа сложете захарта, залейте я с горещата вода и разбъркайте до разтваряне. Добавете канелата, разбъркайте. Добавете тахана и отново бъркайте до еднородност. Следват содата и лимоновия сок и накрая брашното. Забъркайте до меко тесто. Не трябва да лепне много, но и да не е прекалено сухо.
  2. Включете фурната на 160 градуса. Оформете топчета колкото орех с ръце и подредете в тава, покрита с хартия за печене. Оставете разстояние между тях, надуват се леко при печене. Притиснете леко топчетата с ръце. После боднете по четвърт орех на всяка курабийка.
  3. Печете на 160 градуса с вентилатор за 10 минути. Извадете и охладете добре преди да отлепите от хартията. През това време разтопете на водна баня шоколада и потопете половината курабийка. Подредете върху хартия за печене и охладете.

С тези постни курабийки ви пожелавам да ви е сладък и споделен денят!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия