Палачинки от кестени със зеленчуци

Идеята за тези палачинки от кестени се роди след като видях една кестеново-палачинкова торта на Мария Жекова. Тази жена е истинско вдъхновение. Твори с размах и специфичен почерк. Ако не знаете коя е, веднага се поправете: https://www.instagram.com/mariajekova/

Та, имам си една торба с кестени и се чудя какво да ги правя. Виждам нейната палачинкова торта и решавам да се пробвам да направя палачинки от кестени. Да, ама като са без яйце (заради постите), задачата съвсем се усложнява. Хем да са безглутенови, хем постни, хем да стават за ядене ???

Вкъщи кестените не са особено харесвани от децата (като тиквата) и затова се налага да ги прикривам умело. Палачинките са доста добър начин да скриеш, нещо, което искаш да дадеш на децата си. Има някаква магия, не знам в името, или във формата им, но може да са постни, с пълнозърнесто лимецово брашно, плодови, тиквени, всякак ги ядат. Беше ред да пробвам как ще станат с кестени.

Продукти за палачинките:

✔ 300гр сварени и обелени кестени

✔ 300мл овесено мляко

✔ 100-150гр лимецово пълнозърнесто брашно

✔ 2 щипки сол

Ако е нужно вода или още брашно, до гъстота на боза.

Начин на приготвяне:

  1. Варим си кестените за около 20-25 минути, цепнати с нож предварително. Охлаждаме ги и ги белим. Аз сварих 1кг и после го разделих на 3 – за крем супа, за палачинки и за мус с кестени и чиа пудинг.
  2. Пасираме кестените, заедно с овесеното мляко. Млякото си направих сама. 2 шепи овесени ядки блендирам с 300-400мл вода. Не го прецедих нарочно, но може да се прецеди ако искате да е гладко. Добавяме солта и брашното и бъркаме с телена бъркалка до гъстота на боза.
  3. Печем на средно силен котлон в незалепващ тиган. Аз ги правих малки, защото по-лесно се обръщат, големите се късаха през средата.
  4. Гарнираме палачинките по желание. Ние вечеряхме с тях и затова бяха изцяло солени. С домашна лютеница, зелева салатка, тофу, задушени грах и гъби и по едно кръгче люта чушка за разкощ. Може да ги направите като мини пици и да ги запечете за малко с кашкавал. Ние постим и затова заложих на зеленчуково-соева плънка.

Експериментирайте, както аз направих. Пробвайте различни неща, така хем е забавно, хем разнообразно менюто ви.

И най-важното – да ви е сладко, дори когато е солено!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия