Чиа пудинг с мус от кестени

Както много пъти съм казвала – закуската ми е любимо хранене. Обичам смути, овесена каша, чиа пудинг, просто плодове и ядки. А понякога се глезя и правя по нещо по-завъртяно. Като този чиа пудинг с мус от кестени. Децата го харесаха много, даже не разбраха, че вътре има кестени. Щом е сладичко, всичко се харесва. Е, не чак всичко, но почти. Голямата ми дъщеря по-често пасува с някои мои експерименти, синът ми само веднъж е отказвал торта, но тогава и аз не я ядох. Но този чиа пудинг беше топ! Даже се скараха за това кой е изял последната купичка и защо!

Чиа пудингът е бърза, лесна, вкусна и питателна закуска. Накисвам чиата от вечерта и сутринта само довършвам с муса. За този конкретно имах от предния ден сварени кестени и овесено мляко – от палачинките с кестени (https://blagini.eu/palachinki-ot-kesteni-sas-zelenchuczi/). По този начин съвсем се улеснява направата. От вечерта си накиснах чиата в овесеното мляко, мусът направих сутринта в блендера. Но когато са сварени и обелени кестените става доста бързо.

Чиа пудинг с мус от кестени:

Продукти за чиа пудинга:

✔ 300мл овесено мляко

✔3-4с.л. чиа

✔3-4с.л. кленов сироп или 2с.л. мед

Продукти за мус от кестени:

✔300гр сварени и обелени кестени

✔300мл бадемово мляко

✔16 пресни фурми, обезкостени и обелени

✔3с.л. лешников тахан

✔1с.л. рожков или какао, аз сложих какао

Начин на приготвяне:

  1. Накисваме си чиата в овесеното мляко в буркан и слагаме в хладилника за през нощта. На сутринта добавяме подсладител (по-добре да е течен, аз ползвах кленов сироп).
  2. В блендер мелим кестените с бадемовото мляко, после добавяме изчистените фурми и тахана и пак мелим до гладък крем.
  3. В купички разпределяме на дъното по 3с.л. чиа, отгоре 3 с.л. мус от кестени, после пак чиа. От тези количества направих 5 десертни купички, по една за всеки от нас за закуска.
  4. Слагаме останалия мус от кестени в шприц и на всяка купичка правим връх от шприцован мус.
  5. Поръсваме с конопено семе и сусам и хапваме с наслада!

Да ви е сладко!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия