Кокосова торта св. Валентин

Много дълго се чудих как да кръстя тази кокосова торта. Минах през Баунти, Розово Баунти, Кокосов дар, та приключих на Кокосова торта св. Валентин. Не за друго, а заради розовото сърце по средата ❤

Няма как да подмина този сърцат празник. Макар да има много крайни настроения, наближи ли този ден, за мен си е прекрасен празник. И макар да не е наш, православен, за мен празниците са, за да се отбелязват. Особено пък този на Любовта. Да, доста е дразнещо понякога как всичко навсякъде е розово и в сърца, но пък поне празнуваме Любовта. И да, не ни е нужен специален повод, за да я празнуваме, но какво лошо има в това?

Не мисля, че е лошо да си казваме „Обичам те“, да си подаряваме цветя, вкусни торти, вино, книги, просто трябва да се сещаме да правим тези неща и всеки друг ден. Защото всеки ден ни е подарен и заслужава да бъдем щастливи, обичащи и обичани. Нека даваме примера си и на децата си, а не да се крием от тях, когато се гушкаме, целуваме и си казваме „Обичам те“. Това е моето мнение по въпроса и това правя всеки ден.

Отплеснах се малко, но за мен беше важно да споделя и своето мнение. Също така ми е важно да приготвям за любимите ми хора вкусна и полезна храна и десерти. Тази година успях само слепените бисквитки сърца и тази Кокосова торта св. Валентин. Но съм доволна.

Рецептата за тази торта съм съчинила набързо преди 4 години, за стария ми блог ( https://toni-tochica.blogspot.com/2018/03/blog-post_10.html ), но в мой стил попромених някои неща:

Продукти за блата:

✔ 150 гр сурови бадеми, изкиснати за 8 часа и отцедени

✔ 50 гр конопено семе, белено

✔ 15 гр рожково брашно (около 2 с.л.)

✔ 150 гр пресни фурми, обезкостени

Продукти за крема:

✔ 300 гр кокосово мляко или сметана от метална консерва

✔ 150 гр кокосови стърготини

✔ 150 гр кокосов крем (тахан)

✔ 3 с.л. мед, течен

✔ 1 ч.л. цвекло на прах

Продукти за заливката:

✔ 100 гр какаова паста, сурова (може да ползвате и черен шоколад, ако е трудно да намерите паста, но нека е по-висок процент, за да е по-малко захарта в него. Или ползвайте хубав био черен шоколад без захар)

✔ 100 гр кокосово мляко/сметана

✔ 50 гр кокосов крем (тахан)

✔ 3 с.л. мед, течен

Начин на приготвяне:

  1. В чопър/кухненски робот мелим ядките, заедно с конопеното семе и рожковото брашно до фино смляно. Добавяме обезкостените фурми и мелим до хомогенна лепкава смес.
  2. На дъното на форма за торта (моята беше с диаметър 18 см) разстиламе блата равномерно и притискаме към дъното. Заглаждаме хубаво и прибираме във фризера, докато правим крема.
  3. В купа смесваме млякото и стърготините, после добавяме разтопения на водна баня кокосов крем и меда. Разбъркваме хубаво.
  4. Ако имате като мен подходяща малка форма за торта сърце или друга подходяща с по-високи стени, сложете сърцето върху блата. Вземете половината крем и го сипете в друга купа. Добавете му цвеклото на прах и разбъркайте хубаво. Изсипете розовата смес във формата сърце, загладете и приберете във фризера за 20 минути да стегне. Ако пък нямате форма сърце, просто направете цялата смес розова, или я оставете бяла.
  5. След като стегне хубаво розовата смес, внимателно отделяме формата сърце (аз си помагах с нож покрай стените) и изсипваме останалия бял крем около сърцето, но без да го покриваме. Трябва бялата смес да е на по-ниско ниво от розовото сърце. Прибираме отново във фризера, докато приготвим шоколадовия ганаш.
  6. На водна баня слагаме всички съставки за заливката и бъркаме хубаво до хомогенен крем. Става чуден шоколадов фъдж, с който покриваме само бялата смес, до или малко под нивото на розовото сърце. Украсяваме сърцето по желание с малко от шоколадовия ганаш, боровинки или други плодове, които имаме (малини биха били много подходящи, но нямах), и прибираме в хладилника да стяга.

Да ви е сладко и влюбено всеки ден ??? !

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия