Катми с домашен бананов сладолед

Тези катми с домашен бананов сладолед направих набързо за следобедна закуска тази седмица. Правят се наистина бързо, само трябва подготовка за сладоледа – предварително да се замразят бананите.

Имам си една кутия във фризера, която периодично презареждам с нови банани. Нарязвам ги на колелца и върху хартия за печене ги замразявам на един ред, без да се допират. Когато са вече замръзнали ги отлепям от хартията и ги слагам в кутия, така не се слепват и после ползвам колкото ми трябват за съответната рецепта.

Катмите са бързи, лесни и вкусни. Пълнежът им е сладко от горски малини, а за добавка – топка сладолед.

От много години врънкам мъжа ми да си купим машина за сладолед. Отитвах се да го убедя, че ни трябва, че ще я ползваме, че не заема много място… Е, успях накрая. Това лято си купихме главно защото искам децата ми да ядат качествен сладолед, а достатъчно качествените, които одобрявам, са на доста солена цена и не стават за всеки ден, все пак сме петчленно семейство. А кое дете не обича сладолед? Може би това, което все още не е опитвало, като най-малкото ни, което тази година на 2 години и малко за първи път опита. И понеже държа да яде качествена храна, се заемам аз да я приготвям 🙂

Катми с домашен бананов сладолед:

Продукти за сладоледа:

? 3 замразени банана, нарязани на кръгчета предварително (ако нямате време за замразен, може и просто охладен)

? 200 мл сок от алое с праскова (аз ползвах това, но може обикновен ябълков сок, дава натурална сладост)

? 150 мл хубава млечна (или кокосова) сметана, поне 30% масленост (четете етикетите, защото в повечето слагат доста консерванти и стабилиозатори)

Продукти за катмите:

? 2 яйца от свободни кокошки

? 1/2 ч.ч. козе (или краве ако предпочитате) кисело мляко

? 1/2 ч.л. сода за хляб

? 1 ч.л. кафява или кокосова захар

? щипка сол

? 2 с.л. с връх сусамов тахан

? 3 с.л. с връх пълнозърнесто брашно (може и от спелта)

Начин на приготвяне:

  1. Започваме от сладоледа. В блендера слагаме бананите и сока и блендираме до пюре. После добавяме сметаната и отново блендираме до гладък крем. Изсипваме в машината за сладолед (контейнерът ми стои винаги във фризера, за да е готов за бърз сладолед като се сетим). За това количество на мен ми отне около 15 до 20 минути дойато стане пухкав кремообразен сладолед.
  2. Докато сладоледът се прави в машината в купа забъркваме с телена бъркалка яйцата, млякото и погаресана сода в него, захарта и солта. После добавяме тахана и накрая брашното.
  3. Загряваме тигана и печем катми по 1-2 минути на страна. От това тесто станаха около 6 катми с диаметър 24 см (само да уточня, че в момента каката и баткото ни са при баба и дядо и сме само трима вкъщи, затова пропирциите са по-малки).
  4. Сладкото от горски малини си купих от Бачковския манастир, но иначе си ги правя сама. Бера си малини и боровинки от Витоша, Стара планина или Рила и си замразявам. Полсе си правя когато ми потрябва – варя ги в тенджерка на котлона, като се редуцира сиропът охлаждам и добавям мед и малко лимонов сок.
  5. Сглобяваме си катмите, режем ги на парчета и украсяваме с по една топка сладолед.

Да ви е много сладко и споделено!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия