Динено желе

В разгара на лятото и сезона на дините ви поднасям едно динено желе. Да си призная честно, хич не обичам желета, но пък стана ефектен десерт, децата го одобриха. Само с две съставки, бързо, лесно и красиво.

Разбира се, може просто да си изядете динята натурална, както правя обикновено. Но ако искате да разнообразите малко или да поднесете ефектен десерт на гости, това е чудесен начин.

Динено желе

Продукти:

  • 1/4 диня (500 мл течност)
  • 1 ч.л. агар-агар (около 2 г)

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете и изчистете динята от семките. Блендирайте или пасирайте парчетата диня до фина смес като за смути.
  2. Сложете динената смес в касерола на котлона и загрейте почти до завиране. Добавете разтворения агар-агар в малко водичка и бъркайте за 1-2 минути. Не е нужно да завира сместа, трябва да има поне 90 градуса, но и да заври не е проблем.
  3. Ако динята ви не е много сладка може да добавите малко кафява захар или мед след сваляне от котлона. Когато леко се охлади може да добавите малко лимонов сок за запазване на свежия цвят. Но може и без него, аз не сложих.
  4. Когато леко се охлади сместа изсипете по десертни чаши и подпрете в хладилника чашите на една страна, за да се стегне динено желе накриво. Оставете в хладилника за поне 1-2 часа.
  5. Когато стегне допълнете чашите със свежа диня и поднесете.
  6. Ако за вас е приемливо да смесите динята с млечни или заместители на млякото продукти, може да добавите разбита сметана за украса. Аз предпочитам да не слагам.

Да ви е сладко това динено желе и да го хапвате в прекрасна компания!

И нека лятото бъде с вас!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия