Десерт с шам фъстък и кокос

За този десерт с шам фъстък и кокос се вдъхнових от моя колега от Мастършеф Иван Черешаров. Неговият десерт Истанбул (https://www.instagram.com/reel/CxVMlDMI_kx/) ми хареса толкова много, че макар да не успях да го пробвам, измислих нещо мое по образ и подобие.

Всъщност накрая стана нещо тотално различно, но има елементи от него (например пастата от шам фъстък и фурми).

Ако и вие имате замразени горски боровинки и обичате десерти с кокос, запрятайте ръкави от го пробвайте.

Ако нямате силиконова форма с полусфери може да подредите в една правоъгълна тавичка с падащо дъно слоевете, но тогава препоръчвам да започнете с пастата от шам фъстък най-отдолу, кокосовия слой по средата и боровинковото кули най-отгоре. Накрая след като стегне хубаво в хладилник или фризер нарежете на квадрати и потопете в разтопен шоколад.

Ако пък имате полусфери, следвайте инструкциите по-долу.

Десерт с шам фъстък и кокос:

Продукти за кокосовия слой:

 • 90 г кокосови стърготини
 • 100 г кокосов крем (тахан)
 • 2 с.л. мед (или кленов сироп)

Продукти за боровинковото кули:

 • 100 г боровинки (замразени горски)
 • 1 с.л. мед
 • 1 с.л. лимонов сок
 • 1/2 ч.л. агар-агар с 10 мл вода

Продукти за шам фъстъковия слой:

 • 100 г суров шам фъстък
 • 60 г пресни обезкостени фурми

За гарниране: 50 г черен шоколад (или по избор)

Начин на приготвяне:

 1. Разтопете на водна баня кокосовия крем, добавете течния мед (или кленов сироп) и стърготините и разбъркайте до еднородна смес. Разпределете по сферите (моите са 6 броя с диаметър 7 см), като притискате към стените и оформяте равномерен слой. Т.е. има дупка в средата, не заравнявайте сферите, за да има място за боровинковото кули в дупката по средата. Приберете във фризера да стегне, докато правите кулито.
 2. В касерола на котлона сложете боровинките и ги варете до леко редуциране на течността (около 4-5 минути на средна степен на котлона). Добавете разтворения във водата агар-агар и изключете котлона. Разбърквайте за 1-2 минути и дръпнете от котлона. Охладете леко сместа и добавете меда и лимоновия сок.
 3. Охладете още малко и минете през цедка боровинковото кули, за да стане гладко. Насипете полусферите по равно и приберете във фризера до пълно стягане (около час).
 4. Смелете в чопър шам фъстъка почти до тахан (може да ползвате и тахан за по-лесно). Добавете изчистените и обелени фурми и отново смелете до лепкаво тесто/паста. Разделете на 6 получената смес, направете топчета, сплескайте ги и сложете на върха на всяка полусфера (после ще бъде на дъното този слой). Приберете във фризера, докато правите заливката.
 5. На водна баня разтопете шоколад по избор (аз избирам черен такъв с кокосова захар) с 1 ч.л. кокосово масло за по-течна консистенция. Извадете сферите от формата, потопете сферичната част в шоколада и подредете върху хартия за печене да стегне шоколада. Може да поръсите с листенца от роза или друга украса докато шоколадът е още течен.

Да ви е сладко, споделено и вдъхновено!!!

Вземете последните ни новини направо във вашата пощенска кутия